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INTERPRETATION AND SCOPE OF THE DEFINITION OF A CARAVAN OR MOBILE HOME 
 

Applicable to  
Domestic and Non-Domestic Buildings in relation to 

Regulation 3 Clause 0.3.2 Schedule 1 Table 0.1 Exempted buildings and services, fittings and equipment 
Building Type 12 - A caravan or mobile home within the meaning of the Caravan Sites and Control of 
Development Act 1960, or a tent van or shed within the meaning of Section 73 of the Public Health 

(Scotland) Act 1897. 
 

 
BACKGROUND 
An enquiry was received regarding need for a Building Warrant to site “portacabin” type buildings /Caravans on land that was 
not a registered caravan site. This paper provides guidance on the need for a warrant and therefore the need for compliance 
with Standards. It also confirms that “portacabin” type buildings regardless of where they are sited are out with the definition 
of a caravan or mobile home and consequently will always need a warrant unless otherwise exempted by Regulation 3 
and/or Regulation 5.  
 

DECISION  
 
LABSS supports the view that it may be in the interests of each authority to seek their own legal advice on the 
interpretation of the scope and definition of a caravan. However, from the feedback received the undernoted 
conclusions are suggested for adoption: 
 

1. A “caravan” includes a “mobile home” which is either totally moved with its own wheels, as in the case of 
mobile and static caravans, AND a mobile home which is capable of being transported either as a complete unit 
or in sections, 
 
2. If such buildings are erected on a licensed site under The Caravan Sites and Control of Development Act 
1960 then they are exempted from the need for a building warrant and from the requirements of the Mandatory 
Standards.  

 
3. If such buildings are erected on any site NOT under The Caravan Sites and Control of Development Act 
1960 then they are exempted from the need for a building warrant and from the requirements of the Mandatory 
Standards because they fall within the definition of a “caravan” or mobile home” 
 
4. Any other portable building falling out with the definition of a “caravan” whether used for non-residential 
purposes or residential purpose, for example, on an industrial site would not be so exempt and must comply with 
the Mandatory Standards and would need a warrant unless falling within any other of the exempted classes of 
Schedule 1 Regulation 3 or Schedule 3 Regulation 5. 

 
5. Any wastewater disposal system serving such buildings will need a warrant and should comply with 
Standards. 

 
 
 
 
 
 



 
LABSS Information Paper INFOP18 - 2017 Version 5 300319 

 
 
 
 

Footnote: 
For the purposes of the Caravan Sites and Control of Development Act 1960, the Caravan Sites Act 1968 and the Mobile 
Homes Act 2013: 
Section 29 of Caravan Sites and Control of Development Act 1960: 
“caravan” means any structure designed or adapted for human habitation which is capable of being moved from one place to 
another (whether by being towed, or by being transported on a motor vehicle or trailer) and any motor vehicle so designed or 
adapted, but does not include— 

(a) any railway rolling stock which is for the time being on rails forming part of a railway system, or 
(b) any tent; 

 
Caravan Sites Act 1968 Section 13 – definition of twin unit caravans as amended by the Caravan Sites Act 1968 and Social 
Landlords (Permissible Additional Purposes) (England) Order 2006 (Definition of Caravan) (Amendment) (England) Order 2006 
(1) A structure designed or adapted for human habitation which— 

(a) is composed of not more than two sections separately constructed and designed to be assembled on a site by means of 
bolts, clamps or other devices; and 

(b) is, when assembled, physically capable of being moved by road from one place to another (whether by being towed, or 
by being transported on a motor vehicle or trailer), shall not be treated as not being (or as not having been) a caravan 
within the meaning of Part 1 of the Caravan Sites and Control of Development Act 1960 by reason only that it cannot 
lawfully be so moved on a highway when assembled. 

(2) For the purposes of Part 1 of the Caravan Sites and Control of Development Act 1960, the expression “caravan” shall not 
include a structure designed or adapted for human habitation which falls within paragraphs (a) and (b) of the foregoing subsection if 
its dimensions when assembled exceed any of the following limits, 
namely— 

(a) length (exclusive of any drawbar): 65.616 feet (20 metres), 
(b) width: 22.309 feet 6.8metres), 
(c) overall height of living accommodation (measured internally from the floor at the lowest level to the ceiling at the highest 

level): 10.006 feet (3.05 metres). 
(3) The [Secretary of State] may by order made by statutory instrument after consultation with such persons or bodies as appear to 
him to be concerned substitute for any figure mentioned in subsection (2) of this section such other figure as may be specified in 
the order. 
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